Κυριακή, Ιανουαρίου 21, 2007

Απάντηση

Χρωστάω μιαν απάντηση, έχω μια εκκρεμότητα από το ποστ μου της 15ης Δεκέμβρη. Λοιπόν στην ιστορία αυτή ο καθένας συμβολίζει κάτι και η σειρά, με την οποία βάζουμε εμείς τα πρόσωπα της από τον πιο αθώο προς τον πιο ένοχο, δείχνει τις προτεραιότητες που έχουμε στη ζωή μας ( καλά, μην το παίρνετε και τοις μετρητοίς!... ). Και, έχουμε και λέμε:

· γυναίκα = συναίσθημα
· βαρκάρης = προσωπικό συμφέρον
· σοφός = λογική
· πρωτόγονος = σεξουαλικό ένστικτο
· άντρας = κοινή γνώμη


Εγώ τα έγραψα εδώ με τη σειρά που παρουσιάζονται στην ιστορία...
Έχουμε περάσει όμορφα βράδια παρέα λέγοντας τέτοιες ιστορίες, μιλάμε για πολύ γέλιο!

7 σχόλια:

Κατουρημένη ποδιά είπε...

εντάξει μπορεί να είναι λίγο κλεψιά γιατί διάβασα πρώτα την απάντηση και μετά την ιστορία. Αν και διαβάζοντας την απάντηση πρώτα δεν έπιασα και πολλά.

εγώ θα τα έβαζα ως εξής:

1.γυναίκα
1.πρωτόγονος
3.σοφός
4.άντρας
5.βαρκάρης

Και εξηγούμαι. Η γυναίκα και ο πρωτόγονος είναι εξίσου αθώοι, γιατί και οι δύο οδηγούνται από τα αισθήματα και ένστικτά τους. Η γυναίκα τυφλή από τα αισθήματα δε μπορεί να δει τη λογική, οπότε έχει ένα ελαφρυντικό. Ο πρωτόγονος δεν έχει καμία επαφή με τον κόσμο ζώντας ξεχασμένος στο δάσος, οπότε τα ένστικτά του είναι που τον οδηγούν και τίποτα άλλο.
Ο σοφός γνώριζε και δε βοήθησε. Αφού σοφός, θα γνώριζε και τη συνέχεια. Ο άντρας στο 4 γιατί δεν κατανόησε, και τέλος ο βαρκάρης γιατί εκμεταλλεύτηκε.

kira είπε...

είναι πράγματι κλεψιά αλλά σε συγχωρώ, έτσι συναισθηματικούλι και αυθόρμητο που είσαι! Σε καλή θέση η λογική στη ζωή σου, γράψε στα παλιά σου τα παπούτσια την κοινή γνώμη, α, και κοίτα και λίγο το προσωπικό σου συμφέρον... δεν έχεις να χάσεις!
Ο αντίλογος στη σειρά τη δική σου θα μπορούσε να είναι ο εξής:
1.γιατί να δώσουμε ελαφρυντικό στη γυναίκα; δεν έπρεπε να γνωρίζει πως θα αντιδρούσε ο άντρας της; ή απενοχοποιούμε πλήρως τα συναισθήματα και τα ένστικτα;
2.ποιος του είπε να είναι πρωτόγονος τη σήμερον ημέρα;
3.αυτός που είναι πραγματικά σοφός αποφεύγει να κατευθύνει τους άλλους γιατί πιστεύει στην ελευθερία της βούλησης και στην προσωπική ευθύνη
4.αυτός αλλιώς την παντρεύτηκε...τρομοκρατήθηκε όταν την είδε έτσι, φοβήθηκε ότι έχασε τον έλεγχο, να μην του δικαιολογήσουμε κι αυτουνού λίγο παρορμητισμό;
5.μα ο βαρκάρης αυτήν την δουλειά έκανε, ό,τι ήθελε ζητούσε, εξάλλου την άφησε ελεύθερη να επιλέξει...
Αντίλογος όμως υπάρχει για οποιαδήποτε σειρά...

Κατουρημένη ποδιά είπε...

Δε διαφωνώ με τον αντίλογο, (άδοξο τέλος για τον αντίλογο), και είναι πράματα που δεν τα σκέφτηκα. Μόνο στον πρωτόγονο και στον σοφό, έχω αμφιβολίες. Ο πρωτόγονος γνωρίζει ότι υπάρχει κάτι άλλο πέρα από το δάσος? Ο σοφός με το πιστεύω του, χάνει τη σοφία του-στη συγκεκριμένη περίπτωση (λιγάκι θα μπορούσε να σπρώξει).Ζαν Πωλ Σαρτρ, θυμίζει αυτή η στάση (την οποία και εκτιμώ). Βρε λες να είναι αυτός?

Είσαι σίγουρη ότι η ιστορία δεν πάει παρακάτω?? Η κοινή γνώμη εύκολα αποπροσανατολίζεται και ξεχνά, τα αισθήματα πληγώνονται, το δάσος αποψιλώνεται, γέφυρες χτίζονται, και ο σοφός το χαβά του.

Ελπίδα είπε...

Α! Την θυμάμαι!
Τις έννοιες όμως που δίνεις τώρα, πρέπει να τις μελετήσω αύριο.
Φιλιά πολλά!
Καλήμέρα!

kira είπε...

katourimeni-podia,αν ο πρωτόγονος ήταν τυπάκος που έψαχνε όλο και κάτι θα γνώριζε...(λέμε τώρα!) και, ναι, ο σοφός πράγματι ήταν ο Σαρτρ που έκανε πρακτική της θεωρίας του στο χωριό αυτό, όσο για την ιστορία, πάει πολύ παρακάτω, όπως ακριβώς η ζωή...παρά την κοινή γνώμη, που είναι σαν τον άνεμο, παρά τα πληγωμένα αισθήματα, που αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια, παρά τα αποψιλωμένα δάση, παρά τις γέφυρες που χτίζονται χωρίς ωστόσο να γεφυρώνουν κενά...
Ο σοφός το χαβά του; Πολύ φοβάμαι πως ναι, αν και προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντική την προσφορά τους, γενικότερα, όχι για να μας δείχνουν το δρόμο, αλλά για να ανοίγουν δρόμους περισσότερους, άρα και επιλογές; Καλημέρα!

Κατερίνα καλημέρα! Θα περιμένω.

Maria Iribarne είπε...

Αν η σειρά προτεραιότητας αρχίζει από το ένα, το τεστάκι με πέτυχε διάνα, ακριβώς όπως τα έβαλα είμαι:
1. Συναίσθημα
2. Λογική
3. Σεξουαλικό ένστικτο
4. Κοινή γνώμη
5. Προσωπικό συμφέρον.
Αν αρχίζει από το 5, πέτυχε το ακριβώς αντίθετό μου, οπότε πάλι ενδιαφέρον είναι!

demonia είπε...

Η γυναίκα ήταν ερωτευμένη...Τελεία και παύλα.
Ο πρωτόγονος έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα.Και ποιος μας λέει ότι δεν το ευχαριστήθηκε κι αυτή...?Τέσπα!
Ο βαρκάρης δεν μπορούσε να ζητήσει κάτι πιο φυσιολογικό?Έλεος δηλαδή...!
Ο σοφός απορώ τι ρόλο βαράει στην ιστορία...Και χωρίς τη συμβολή του δε θ`άλλαζε κάτι!
Τον άντρα δε θέλω ούε να τον σχολιάσω!Το γουρούνι,ο αχάριστος...

Καλησπέρα...:-)